2012. július 14., szombat

Az esküvő szervező, vagy esküvő szervezés?


Az esküvőszervező munkája - az esküvő megtervezése, és zökkenőmentes lebonyolítása - komplex feladat. Profi esküvőszervező megbízása a következő előnyöket biztosítja az esküvő szervezésben:
- elvégzi az esküvő tervezésével, szervezésével járó ügyes-bajos feladatokat, a telefonálgatást, az egyeztetéseket
- tapasztalataival, és ötleteivel hatékonyabbá teszi az esküvő helyszínek, szolgáltatók keresgélését, a nézegetést, próbálgatást
- tudja melyik esküvő helyszínen, szolgáltatónál milyen szolgáltatásokért, és kb. mennyit kell fizetni, így nem érik meglepetések az ifjú párt az esküvő után
- az esküvő napján elvégzi a rendezvény felügyeletét.
Minden esetben kössünk vele az esküvő megszervezésére vonatkozó írásos megbízási szerződést, hogy mit és mennyiért vállal, pontosan mi tartozik bele a szolgáltatásokba. Némelyik esküvőszervező az esküvő helyszín üzemeltetőjétől kap jutalékot, mások az esküvő szerveztetőitől kérnek jutalékot, vagy fix összeget szolgálataikért. Kattintson a Szervezők fülre, keressen profi esküvőszervező cégeket, és kérdezd meg őket!!!

Egy esküvő megszervezése sok munkával jár, nagy kitartás kell hozzá, sokan mégis maguk szeretnék csinálni. Őket segíti a következő leírás az esküvő sajátosságairól, az esküvő szervezés lépéseiről.
Az esküvő szervezésének folyamata:

Az esküvő szervezés első lépései:

Az esküvő, mint rendezvény tervének, forgatókönyvének elkészítését, finanszírozásának megszervezését érdemes kb. egy évvel az esküvő dátuma előtt megkezdeni. A főbb programelemek általában az egyházi, és/vagy polgári esküvő, és az esküvő utáni tor, melyet menyasszonyrablás, menyasszonytánc, és más hagyományos esküvői játékok színesítenek.
Az esküvő szervezés kulcsa - a megfelelő esküvő helyszín kiválasztása:

Más rendezvény típusokhoz hasonlóan az esküvő esetében is a helyszín gyakorolja a legnagyobb hatást a résztvevőkre. Ráadásul az esküvő költségeinek legnagyobb részét a helyszín esetleges bérleti díja, és az ott elfogyasztott étel, és ital ára adja. 

Érdemes tehát különös figyelmet szentelni a lehetséges esküvő helyszínek közötti válogatáskor a következőknek:
- a legjobbakat kb. 1 évvel az esküvő dátuma előtt lefoglalják
- jó, ha az egyházi, és/vagy polgári esküvő helyéhez közel van (akár helyben)
- feleljen meg az esküvő, a násznép stílusának
- biztosítsanak szállás lehetőséget a messziről érkezőknek
- legyen gyerekszoba - esetleg az esküvő idejére babysitter - a gyerekek biztonsága, és a szülők kényelme érdekében
- legyen megoldott az őrzött parkolás

Először alakítsd ki az érintettekkel közösen az esküvő helyszínre vonatkozó kritériumokat, és azután azok alapján keress! A rendezvényhelyszín keresőben lehetőséget biztosítunk a rendezvény típusa (ez esetben esküvő), valamint a helyszín jellege, és számos egyéb tulajdonsága alapján szűrni a találatokat. Döntsd el hány személyes lesz az esküvő, milyen ételeket, és italokat szeretnétek fogyasztani, és kérjetek írásos(!!!!) árajánlatokat a különböző esküvő helyszínektől!
Az esküvő szervezés sikerét biztosító szolgáltatók kiválasztása:

A fenti navigációs fülekkel elérhető keresőinkben a szolgáltatókat is szűrhetjük a rendezvény típusa (esküvő) alapján is. 

Minden rendezvény szolgáltatóra általánosan érvényes, hogy:
- vegyük fel velük a kapcsolatot az esküvő időpontjához képest minél korábban, hogy legyen időnk válogatni, és nehogy más esküvő szervezők megelőzzenek
- az esküvő szervezésekor találkozzunk velük személyesen, nézzük meg élőben eszközeiket, szolgáltatásaikat, és tájékozódjunk a referenciákról
- ha döntöttünk, kössünk velük a szolgáltatások - előkészületek, esküvő közbeni teendők, utómunkálatok - részletit pontosan rögzítő írásos szerződést megfelelő garanciákkal!

Az esküvő sikerét biztosító szolgáltatók az esküvő szervezés folyamatának megfelelő (ajánlott) időrendben:
- Zenekar: Az esküvő helyszín után talán a második legfontosabb, az esküvő hangulatát meghatározó tényező. Azon felül, hogy stílusában megfelel a násznép ízlésének, létszámában is passzoljon a násznép létszámához, és az esküvő helyszínének méretéhez.
- Vőfély, ceremóniamester: Humoros, megnyerő személyiségű vőfélyt válasszatok, aki valóban fel tudja dobni az esküvő hangulatát! Ha rokont kértek meg, az nem csak az ő, hanem a násznép szórakozásának rovására is mehet.
- Fotós, videós: Ha lehet, járjátok be vele előre az esküvő helyszíneit! A szerződés térjen ki a következőkre: az esküvő helyszínei, időpontok, időtartamok, az átadásra kerülő anyag mennyisége és minősége (vágott/vágatlan videók, negatívok), ezek költségei, a szerzői jogok.
- Autó (limuzin, old timer), vagy lovas kocsi, hintó kölcsönző: Több, mint fél évvel az esküvő időpontját megelőzően érdemes lefoglalni, címlistát (első cím a virágüzlet), útvonaltervet, időbeosztást egyeztetni.
- Virágkötő: Egyeztessünk, hogy mit és miből csinál majd (nem minden virág kerülhet az autóra/hintóra, a menyasszonyi csokorba)!
- Cukrász: Az esküvői tortát rendeljük meg az esküvő előtt legalább 3 hónappal.
- Fodrász, sminkes: Érdemes házhoz hívni, legalább 3 hónappal az esküvő időpontját megelőzően lefixálni.
- Táncoktató: Az ifjú pár nyitótánca az esküvő egyik fénypontja, szánjunk a tánctanulásra pár hónapot!
- Esküvői ruha kölcsönző, esküvői ruha bolt, esküvői szabóság: Az esküvői ruhát, és kiegészítőket bérelheti, vásárolhatja, és készíttetheti is. Bérelhető esküvői ruhákból a legnagyobb a választék, bár állapotuk nem mindig kifogástalan. Vásárolni vásárolhat új esküvői ruhát, vagy vehet majdnem újat másodkézből, aztán továbbadhatja az esküvő után. A varratás gyakran idő-, és energiaigényes, de így juthat az igényeinek mindenben megfelelő esküvői ruhakölteményhez.
- Rendezvény technika, rendezvény kellék kölcsönző, dekoratőr: Nem minden esetben szükséges, néha az esküvő helyszín üzemeltetője, vagy a zenekar biztosítja a szükséges eszközöket, dekorációt.
Az esküvő szervezés dokumentálása:

Esküvő esetén a szokásos program-, költségterven, és részletes forgatókönyvön túl a meghívók elkészítésére is gondolni kell, melyeket legalább 2 hónappal az esküvő időpontja előtt javasolt kiküldeni.
Az esküvő szervezés gyümölcse:

Az esküvő napján az irányításhoz, és a helyszínek esküvő előtti utolsó ellenőrzéséhez szükség van egy hivatásos esküvőszervező, vagy egy alkalmas családtag segítségére. Ez komoly kihívást jelent, sok munkával, és felelősséggel jár, és a szakmai tapasztalat, felkészültség nem helyettesíthető pusztán szorgalommal, és kitartással. Érdemes biztosra menni, ne kockáztassa az esküvő hangulatát!
Az esküvő szervezés végső lépései:

Az esküvő utáni takarítással, helyreállítással, valamint az esküvő szép emlékét őrző fényképek kiküldésével egyáltalán nem ér véget a kihívások sora. Az esküvő végével kezdetét veszi a nászéjszaka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése