2013. február 5., kedd

Esküvő után - névátírás

Sóhaj. Mély levegő. 

Az anyakönyvvezető úgyis megpróbál lebeszélni arról, hogy fölvedd a párod nevét. Sápítozás, észosztás, érvek halmaza. Persze, lehetünk liberálisak, maradjon a mi nevünk. És ha nem. Oké. 
Szóval. Mély levegő. Mégis megváltozott. Vagy kicsit, vagy nagyon. Teendők.

Ha nincs jogsid (4000forint az illetéke), ha nincs vállalkozóid, ha nincs a neveden az égadta világon még semmi (közüzemi számla, telek, ház, autó, cég, bármi), akkor nincs túl nagy gond. 
Először is. Meg van a gyönyörűséges házassági papír, meg volt a nászút, vagy valami olyasmi. Ráncok kisimultak,  van még pár nap szabadnap. Indulás. 

Személyi és lakcímkárya:
A régivel és az anyakönyvivel szépen elbattyogunk a Központi Okmányirodába, vagy a helyileg illetékes hatósághoz. Semmi gáz, a kettő együtt 1500+500 forint (illetékbélyeg), kapsz egy ideiglenest, postázzák az újat, viszont elméletileg a lakcímkártyát ott készhez is kapod. Két hét, aztán már szorongathatod a kezedben.
Ha ez megvan irány a adókártyacsere. 

Adókártya
Ha be voltál jelentve és egyébként dolgozol szépen leadod a régit, és kipostázzák az újat. Egyszerű. Ingyen (apeh honlap, innen kell letölteni az adatlapot, plusz egyéb info). 

TAJ-kártya
Aztán a TAJ. Na ő kicsit bonyolultabb, mert itt kell már az új személyi, az új lakcímkártya és a RÉGI TAJ-kártya!!!!Személyes ügyintézés, sorban állás. Mert miért ne, már úgy is benne vagyunk... Ja és ő is illetékmentes. 

Bankkártya
Hát igen, ezt is. De csak akkor, ha már minden papírod kéznél van. MINDENT át kell íratni. Lekötés, megtakarítás, mindent. Hogy mennyi? Hát a banktól függ. Ha szerencséd van, ingyen. Reméljük lesz :)

Érdemes előtte telefonálni, utánanézni, kérdezni, jegyzetelni. Nem nagy ördöngösség. Ez is velejár, ha megváltozik az ember lányának neve. Kitartás.

Ja, aprópó. Útlevél. Ha nem járt le, nem kell újat csinálni, ha lejárt, akkor csak annyi, amennyibe egyébként is kerül. Viszont ha névre veszed a jegyet, akkor az útlevélben szereplő névre!!! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése