2011. június 29., szerda

Babonák,szokások

A csokor:

A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság. Fontos hogy a menyasszony és vőlegény is viseljen belőle, ezért alakult ki a kitűzõ viselete. A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak és hátradobja a csokrát. Állítólag aki elkapja, az lesz a következő aki férjhez megy a társaságból.

Az esküvői torta. Mióta is van? Miért emeletes?
A torta feltalálása egy gigantikus esküvőhöz fűződik. Nagy Sándort kevesen ismerik, mint tortafeltalálót. Pedig ő rendezte Perzsiában a mai Guinness-rekordokat is megszégyenítõ esküvőt, ahol tízezer makedón katona lépett frigyre tízezer perzsa nővel. A katonák akkori fejadagja egy hatvandekás, lapos, árpából, rozsból vagy búzából készült kenyér volt. A nagy ünnep tiszteletére a lakodalmi kenyér - mely a mai torta őse gabonából, mandulából, dióból és szárított gyümölcsből készített, mézes tészta volt. Ezt a különlegességet kettévágták, és egy ánizsból, kecsketúróból és mézből álló krémmel töltötték. A tetején mézbe mártott rózsaszirmok szolgáltak díszként.

És az emelet??
Rómában termékenységi szimbólummá vált. Ebből adódóan a menyasszony fején egy kisebb tortát törtek szét, hogy biztosított legyen a gyermekáldás a házasságban. A napjainkban divatossá vált emeletes torta eredete a középkori Angliába nyúlik vissza. Az volt a szokás, hogy a vendégek tortákat hoztak, melyeket egymásra tettek, és e felett kellett a menyasszonynak és a vőlegénynek az első hitvesi csókot adnia. Később egy cukrásznak az az ötlete támadt, hogy a sok tortát vonják be cukormázzal, így született meg az első emeletes torta.
A torta felvágásánál figyelni kell, hogy melyikük keze van felül, mert az lesz az úr a háznál!

Miért fehér a menyasszony ruhája (általában)?

A menyasszony ruhája általában fehér színű. A színválasztás az ókori görögök, rómaiak szokásaiban keresendő. A rómaiak ünnepekkor fehérre festett testtel jelentek meg, míg a görögök már fehér ruhát öltöttek. A fehér szín maga a tisztaságot, az egyszerűséget, a természetességet és persze az örömöt jelképezi, ezért is lett a későbbiekben a menyasszonyi ruha fehér. 

Termékenységgel kapcsolatos babonák, hiedelmek, szokások:

Virágszórás: a termékenységet jelképezi. Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házasság rögös útját elegyengessék, és hogy bő gyermekáldás legyen.  
Rizs, vagy gabona dobálás: ez a szokás Ázsiából származik, s szintén -akárcsak a virágszórás- a termékenységet jelképezi. 


A menyasszony elrablása:

Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert
úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a
menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít. Az elrabló elviszi a menyasszonyt egy rövid időre, például betérnek egy kisvendéglőbe. Addig a vőlegénynek vigyáznia kell a csokorra -ha már jövendőbelijére nem tudott-, mert ha az is elveszik, az elrablás során felmerülő költségeket is neki kell állnia, ha megőrzi, akkor a rabló fizeti a cechet. 

A menyasszonyi csokor eldobása: 
a menyasszony az esküvői szertartás végén háttal áll az eladósorban lévő lányoknak, s hátra dobja a csokrát. Amelyik lány elkapja, az lesz a következő, aki férjhez fog menni.
A harisnyakötő eldobása: 
Akárcsak a csokor eldobása, szintén a következő házasságkötést szimbolizálja, de ellentétben az előzőekkel, itt a fiúknak kell versengeniük a menyasszony intim ruhadarabjáért.
Tulajdonképpen azonos a csokordobással. Az ifjú férj a násznépnek háttal állva elhajítja arája harisnyakötőjét a még nőtlen férfiak közé. Aki elkapta a harisnyakötőt az táncol egyet azzal a lánnyal, aki a csokrot elkapta.

Lakás feldúlása

E hagyomány lényege, hogy a vendégek rendetlenséget teremtenek a lakásban, esetleg elbarikádozzák az ajtókat is. Ez szimbolizálja, hogy a házasság sokszor hoz megpróbáltatásokat életükben, amelyeket együtt kell megoldaniuk.

Kenyér és só
Az esküvő után az ifjú párt kenyérrel és sóval kínálják, amiből mindketten esznek egy-egy falatot, annak jeléül, hogy innentől együtt osztoznak mindenen közös életükben. Szimbolizálja továbbá azt, hogy az életük során soha ne kelljen éhezniük.

Fátyol

A fátyol az ártatlanság és leányság jelképe az esküvőn. A babona szerint a fátyol megvédi a menyasszonyt a szemmel veréstől, de a régi germán hit szerint a gonosz démonoktól. A fátylat csak az esküvő napján szabad a menyasszony hajába tűzni, mert máskülönben hamar megromlik házassága. A fátylat csak a menyasszony hordhatja, azt mondják az a koszorúslány, aki felpróbálja a fátylát, elcsábítja majd az ifjú férjet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése