2011. június 29., szerda

Meghívó olcsón - saját kezüleg

Csak türelmeseknek és kreatívoknak. Ha egyébként kétbalkezes voltál rajzórán, technikaórán, akkor inkább kérj meg valakit, vagy csináltass. Fölöslegesen nem bosszantsd fel magad, mert nem sikerült szépen, tökéletesen összerakni.

Amire szükséged lesz:  ● 21.5 x 28 cm-es pergamen kartonkészlet (a díszítés színeiben). 2 címzettnek 1 darab papír jár. A papírárusok és szakboltok árusítanak ilyen papírokat.  ● Az esküvő színeivel összhangban levő pergamen papír, azonban kontrasztban kell lennie a kartonkészlettel. Egyetlen darab elegendő 3-4 esküvői meghívottnak.  ● Díszítő virág matricák, különböző modellek. Legjobb, ha ezek kerekek és érme nagyságúak. Minden meghívóhoz egy ilyen matrica szükséges. Megtalálhatók a szaküzletekben és a papírárusoknál.  ● Ragasztó  ● Nyomtató vagy fénymásoló, ha nem kézzel írod meg őket.  ● Olló  ● Egy papírvágóhoz való hozzáférhetőség. A szaküzletek általában megengedik, hogy az üzlet gépét használd.   

Útmutatás az esküvői meghívók elkészítéséhez

1. Lépés: írd meg az esküvői meghívó szövegét, akár kézzel vagy számítógépen, egy szép, de olvasható (esetleg visszafogott cirádás?) betűkészlettel. Ha számítógépen írod meg, jobb, ha kinyomtatsz egy példányt még a legelején, hogy ellenőrizni tudd a méreteket. Biztos, ami biztos alapon...
2. Lépés: Másold és illeszd a szöveget, akárhányszor egy új oldal kezdődik. Valószínűleg, egy oldalra 3 szöveg fog kiférni. Ha a szöveg rövid, esetleg 4 is kiférhet. De ezen már ne spórolj, csúnya, ha úgy van oda toldva...
3. Lépés: Nyomtasd ki a szöveget annyi példányban (de a több jobb, biztosabb), ahány meghívóra szükséged van.
4. Lépés: Ha  a lapok megszáradtak, vágd ki az esküvői meghívókat. A szélesség körülbelül 12.5 cm, a magasság pedig 9 cm.
5. Lépés: Vágd el a kartonokat 12.5 x 14 cm nagyságúra, majd aztán még egyszer félbe, 6.25 is 14 cm nagyságúra.
6. Lépés: helyezd a kartonokat úgy, hogy a behajtott rész felül legyen, így az alsó rész felemelésével nyílik majd a meghívó.
7. Lépés: Bonts ki minden kartont, és ragaszd a szöveget az alsó rész közepére ( a karton belsejébe). Vigyázz arra, hogy a ragasztó ne folyjon ki a szélekre. Inkább a szöveg közepét ragasztózd meg, vagy használj ecsetet. (mintha sminkelnél, szép, lassú mozdulatokkal. Ne siess)
8. Lépés: hajtsd be a megszáradt kartonokat és éjszakára helyezz rájuk néhány nehéz könyvet, hogy jól kiegyenesedjenek.
9. Lépés: Ragaszd le a nyitott éleket: a matrica egyik fele elől, a másik pedig hátul legyen.
10. Lépés: vigyél el egy példányt a postahivatalba, hogy meggyőződj arról, hogy egyetlen bélyeg elegendő rá. A postahivatalok állandóan módosítanak, és gyakran eltérően adózzák a különböző formákat. Ha már tudod az árat, vásárolj minden meghívóra egy bélyeget. Ha külföldre is küldened kell, itt az alkalom, hogy erről is gondoskodj. Ezért jó, ha időben leellenőrized a címeket. A másik, hogy akár te is odaadhatod személyesen - család, barátok stb. Én ezt jobban preferálom, persze, ha vidéki rokonnak célszerűbb postázni, mint kocsiba, vonatra pattanni és elvinni neki)
11. Lépés: címezd meg a borítékot. (a bal felső sarokba tüntesd fel saját címedet is), illeszd rá a bélyeget és küldd el olcsó esküvői meghívódat.

Ne felejtsd el odaírni, hogy visszajelzést kérsz. Tudd, hogy ha jönnek, akkor hányan (ciki, ha nem tudod, jön-e végül az x rokon és hozza-e a családot, vagy csak ő maga jön el. Bármi előfordulhat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése