2011. május 7., szombat

Polgári esküvő menete

Nem vagyunk vallásosak, így nálunk csak egy "szimpla" házasságkötés lesz. Elkocogunk a Városházára, Polgármesteri hivatalba aztán aláírunk, mosolygunk és megyünk tovább a vacsora/buli színterére.
Annyit tudtam már eddig is, hogy előre be kell jelentkezni, addigra már tudnom kell milyen néven akarom majd tovább élni az életemet (ajánlott forgatni a szánkban a választott nevet, hogy megszokjuk, megszeressük). A szövegből kiveszem, hogy melyik kerületről van szó, mégis az anonimitás meg ilyenek (lehet, hogy kerületenként eltérő, de nem valószínű.)Úgy tudom, hogy nem kötelező abban a kerületben bejelenteni, ahol lakunk,viszont ahol bejelentettünk ott is kell megházasodni.

Ügymenet leírása:

Házasságot ott lehet kötni, ahol az erre irányuló szándékot a pár bejelenti az anyakönyvezetőnél. A házasságkötési szándék bejelentéséről az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet vesz fel. A házasságkötés időpontját a pár az anyakönyvvezetővel egyezteti, ami - jegyzőkönyv felvételének időpontjához képest - legkorábban 30  nap múlva tűzhető ki. A jegyzőkönyv felvétele és a házasságkötés időpontja között nem lehet több 6 hónapnál, ellenkező esetben az eljárást meg kell ismételni.

A házasságkötés esetén fizetendő díj:
- amennyiben a házasságkötés hivatali munkaidőn kívül történik: 15 000 Ft+Áfa,
- amennyiben a házasságkötés hivatali munkaidőben történik:díjtalan

Lehetőség van a hivatali helyiségen kívül, de Budapest Y. kerület illetékességi területén belül megtartott házasságkötésre is.
Ennek díja:70 000 Ft+Áfa.

Interneten is foglalhat időpontot a házasságkötésre az Okmányiroda/időpontfoglalás/házasságkötés menüpont alatt.

Ügyintézéshez szükséges mellékletek:

- mennyasszony, vőlegény személyazonosításra alkalmas okmánya és a lakcímkártyája, születési anyakönyvi kivonata,
- amennyiben valamelyik fél családi állapota:
        elvált: a jogerős bírósági végzés, vagy a válásról szóló záradékkal ellátott házassági anyakönyvi kivonat
        özvegy: a volt házastárs halotti anyakönyvi kivonata, vagy a házassági anyakönyvi kivonat.  Eljárási illeték: nincs

Érdemes az interneten böngészni (garázdálkodni),  s tudnunk kell, hogy a házasságkötő termet nekünk kell feldíszíteni, a zene CD-ről szól, tehát aki élőzenét, fanfárokat akar, annak ajánlott nem itt, hanem az esküvői ereszd-el-a-hajam helyszínre szerveznie.
(ahol lehet keresgélni : http://www.nagyvofely.hu/termek) Érdemes nézni, hogy a választott terem légkondicionált, hány férőhelyes stb. rosszul venné ki magát, ha a nagyi (bárki) elvágódna a légszomjtól, illetve, hogy a násznép egy része be se férne a terembe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése